ERP uygulamaları ile ilgili yapılan müşteri memnuniyet anketleri ve araştırmaları neticesinde, işletmelerin ERP uygulamalarından beklentileri ile ERP uygulamalarının kullanıcıları tarafından hissedilen çıktıları arasında ciddi ölçüde farklar olduğu gözlemlenmektedir. Bu netice zaman zaman işletme çalışan ve yöneticilerini, satın alınan ERP uygulamasının yetersiz veya eksik olduğu gibi bir kanıya itmektedir. Oluşan bu kanının nedenlerini ve sizlerin de bu durumu yaşamamanız için büyük öneme sahip, ERP uygulaması seçiminde kullanılabilecek kriterleri yazımızın devamında inceliyor olacağız.
Piyasada bilinen birçok ERP uygulamasının ortak noktası uygulamayı geliştirme aşamasında öncelikle belirli bir sektörden bir işletmenin istek ve taleplerine göre geliştirilmiş olmasıdır. Geliştirici firma açısından, mevcut bir müşteri için geliştirilen uygulama, daha sonrasında sektörlerin tamamına hizmet verebilecek bir ürün olabilmek için gelişim sürecini devam ettirir ve pazarda müşterilerini arar. Bu sürece dahil olmuş geliştirici firmaların hizmet verecekleri sektörlerin ihtiyaçlarını doğru analiz etmiş olmaları gerekir. ERP uygulamasını geliştirirken yapılacak analizlerin, teoride tutarlı olduğu kadar, pratikte de denenmiş ve uygulama çıktılarının gözlemlenmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle ERP uygulaması seçiminde kullanılacak kriterlerden biri, sizin çalıştığınız sektörde gösterilebilecek ilgili ERP uygulamasını kullanan referans sayısı ve referans gösterilen işletmelerin büyüklüğüdür.
ERP uygulamalarını geliştirilebilirlik konusunda genel hatlarıyla birbirinden ayıracak olursak, açık kaynak kodlu uygulamalar ve paket uygulamalar olarak iki tercih bizleri karşılar. Burada verilecek karar, ERP uygulamasına ayıracak olduğunuz bütçeyi belirlerken de önemli bir parametre olacaktır. Genellikle, açık kaynak kodlu ERP uygulamalarının paket uygulamalara göre daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Olası bir açık kaynak kodlu ERP uygulaması tercihi, sizlere sektörünüze ve işletmenizin işleyişine özel çözümler geliştirebilme imkanı tanırken, tercih edilen uygulamanın geliştirme ve işletmesi için, ek kalifiye personel ihtiyacı veya düzenli danışmanlık hizmeti ihtiyacını da yanında getirecektir. Bir paket uygulama tercihi ise sizlere özelleştirme ve geliştirme imkanını geliştirici firma nezdinde sunarken, ek personel ihtiyacı ve danışmanlık açısından da, açık kaynak kodlu ERP uygulamasına göre çok daha düşük bir maddi külfet getirecektir. Burada yapılacak olan tercih sadece ERP uygulaması lisansı satın alma bütçesini değil, aynı zamanda ERP işletme bütçesini de belirleyeceği için ihtiyaçlarınızı ve proje hedeflerinizi doğru belirleyip, alternatifleriniz arasında bu ihtiyaçlarınıza cevap verebileceğini ve hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacağını düşündüğünüz uygulamaların, demo ve dokümanlarını detaylı bir şekilde inceleyip buna göre bir tercih yapmanız önerilir.
ERP uygulamalarını alınacak olan analiz, eğitim, kurulum, canlıya geçiş, müşteri teknik desteği gibi hizmetler açısından birbirinden ayıracak olursak, ERP geliştirici firma ile çalışmak ve ERP çözüm ortağı(Bayi) ile çalışmak gibi iki alternatif karşımıza çıkar. Bu tercih zaman zaman geliştiricinin iş planı çerçevesinde sadece çözüm ortağı ile çalışabilmek olarak sizleri karşılar. ERP çözüm ortaklığı sistemi genellikle piyasada kullanılan markalaşmış ve tanınırlığı yüksek geliştirici firmalarının ürünlerinin tanınırlığını artırmak ve kendi üzerlerindeki iş yükü dengesini korumak amacıyla sık sık kullandığı bir iş modelidir. Bu modelde ERP müşterisinin satın alma, analiz, eğitim, kurulum, canlıya geçiş, müşteri teknik desteği gibi konularda ilk muhatabı, geliştirici firma ile belirli bir sözleşmeye bağlı olarak çalışan, çözüm ortağı firmadır. Bu modelde bir ERP satın almasından istenen verimin sağlanması tamamen seçilen uygulamanın niteliği ve çözüm ortağı firmanın yetkinliklerine bağlıdır. Nitelik olarak ihtiyacınıza cevap verebilecek bir ERP uygulaması, vereceği hizmetler için ciddi tutarlarda ödeme yapacağınız yanlış seçilen bir çözüm ortağı ile verimsiz bir hale gelebilir. Bu nedenle doğrudan geliştirici firma ile çalışılamayacak senaryoda, seçeceğiniz çözüm ortağıyla projenin kilometre taşlarının net bir şekilde belirlendiği, ödeme planının bu kilometre taşları ile paralellik gösterdiği net bir sözleşme ile işe başlamanız tavsiye edilir.
Sağlıcakla kalın.